Ο ύπνος δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να ξεκουραζόμαστε. Είναι απαραίτητος για την υγεία μας και πρωτίστως για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς μας.
Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερο από το 80% των καρδιαγγειακών επεισοδίων, μπορούν να προληφθούν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
Πώς ο ύπνος επηρεάζει την καρδιά μας;
Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την καρδιά, επηρεάζοντας τις επιλογές μας σχετικά με το φαγητό και την άσκηση. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία για φαγητό και ειδικά για τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, που φυσικά είναι αρκετά ανθυγιεινές για την καρδιά μας. Όταν δεν τρώμε σωστά, δεν κοιμόμαστε και σωστά και δεν έχουμε και ενέργεια για άθληση. Όλα συνδέονται.
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει και σε χρόνια φλεγμονή και ως συνέπεια σε καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αναφέρουν πως ακόμα και σχετικά ήπια προβλήματα ύπνου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο πολύς ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, αν και οι λόγοι δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι ο υπερβολικός ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, αλλά οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα είναι πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά.
Η συνέπεια του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς
Η καρδιά αγαπά τον συνεπή ύπνο, σύμφωνα με ορισμένες από τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη που παρακολούθησε ηλικιωμένους ενήλικες για πέντε χρόνια, εκείνοι με τα πιο ακανόνιστα προγράμματα ύπνου είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σχέση με εκείνους που είχαν πιο τακτικά προγράμματα ύπνου.
Δεν είναι γνωστό γιατί η παρέκκλιση από ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου (με σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης) επηρεάζει την καρδιά, αλλά η ασυνέπεια του ύπνου μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς του οργανισμού. Ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και άλλες καρδιαγγειακές λειτουργίες ποικίλλουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και μπορεί να διαταραχθούν από τον ασυνεπή ύπνο.
Ακόμα και το να κοιμάστε ή να ξυπνάτε 60 λεπτά εκτός του συνηθισμένου σας προγράμματος από μέρα σε μέρα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την καρδιά με την πάροδο του χρόνου, αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από έλλειψη ύπνου
Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπαρκή ύπνο, εν μέρει επειδή είναι πολύ πιθανό να φροντίζουν παιδιά ή άρρωστα μέλη της οικογένειας και να κοιμούνται λιγότερο λόγω των επιπλέον απαιτήσεων στον χρόνο τους.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στις αρνητικές επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου, όπως η φλεγμονή, και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές της ψυχικής υγείας και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η προστασία της καρδιαγγειακής υγείας είναι ένας τρόπος ζωής
Σκεφτείτε μικρά καθημερινά πράγματα που μπορείτε να βελτιώσετε, ψυχικά και σωματικά, και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να έχετε υγιείς συνήθειες ύπνου και υγιή καρδιά.
Πηγή: https://www.cuimc.columbia.edu/