Όλοι οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να κοιμίσουν το μωρό τους, και αρκετές φορές αγνοούν τις διάφορες συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη καλών συνηθειών, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και ποιότητα στο περιβάλλον και στη ρουτίνα του ύπνου του. Ας δούμε παρακάτω κάποιες βασικές συμβουλές που δίνουν οι παιδίατροι και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει να κοιμάται το μωράκι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Το περιβάλλον ύπνου του μωρού σας
Δημιουργήστε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον ύπνου για το μωρό σας. Χρησιμοποιήστε ένα πιστοποιημένο, ανατομικό στρωματάκι που εφαρμόζει σωστά στο κρεβατάκι του χωρίς να αφήνει ανοίγματα περιμετρικά. Τα σεντόνια να είναι στο μέγεθος του κρεβατιού και να είναι καλά τεντωμένα. Μην έχετε κουβέρτες, αρκουδάκια και μαξιλάρια μέσα στην κούνια, ειδικά αν το μωρό σας είναι κάτω από 12 μηνών. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μετά την ηλικία των 12 μηνών τα αντικείμενα αυτά αποτελούν ελάχιστο κίνδυνο για υγιή μωρά, οπότε μπορούν και να χρησιμοποιούνται. Επίσης, τα ανοίγματα ανάμεσα στα κάγκελα του κρεβατιού να είναι μικρότερα από 4,5 εκ. ώστε να μην τραυματιστεί το μωράκι σας.
Επίσης, το δωμάτιο που κοιμάται το μωρό σας θα πρέπει να αερίζεται τακτικά, κάτι που θα συμβάλλει θετικά στη νυχτερινή ξεκούραση του, και το ιδανικό είναι να κοιμάται πάντα στον ίδιο χώρο, χωρίς θορύβους και έντονα φώτα.
Η θερμοκρασία ύπνου του μωρού σας
Τα μωρά δεν χρειάζονται πολύ ζεστά παπλώματα και γενικά υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης υπερθερμίας. Επίσης, μην τυλίγετε σφιχτά το μωράκι σας με σεντόνια και μην έχετε κολλημένα τα χεράκια και τα ποδαράκια του.
Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι το μωρό σας πρέπει να ντύνεται ή να σκεπάζεται με ακόμα ένα επιπλέον ρούχο από αυτά που εσείς φοράτε ή ντύνεστε. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας κρυώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν ξέρετε πώς να το σκεπάσετε τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά ρούχα ύπνου τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα μωρά ζεστά, χωρίς τον κίνδυνο να καλύψουν το κεφάλι τους.
Η ασφαλέστερη θέση ύπνου για το μωρό σας
Η πιο ασφαλής θέση για το μωράκι σας όταν κοιμάται είναι η πλάτη και θα πρέπει να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά στην κούνια ή στο λίκνο του. Εκτός κι αν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, τότε θα πρεπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Επίσης, είναι προτιμότερο στην αρχή να έχετε το μωράκι σας στο δωμάτιό σας, αλλά όχι στο κρεβάτι σας, παρά μόνο στην κούνια του ή στο κρεβατάκι του για την ασφάλειά του. Τοποθετήστε το κρεβατάκι του δίπλα από το δικό σας έτσι ώστε να μπορείτε να το φτάνετε με το χέρι σας όταν ξαπλώνετε.
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως αν το μωρό σας κοιμάται σε ένα κάθισμα ασφάλειας αυτοκινήτου, καροτσάκι ή οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο των βρεφών τότε θα πρέπει να μετακινηθεί σε μια επίπεδη επιφάνεια ύπνου το συντομότερο δυνατό.
Βοηθήστε το να μάθει τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας ☀️🌒
Όταν τα μωρά είναι νεογέννητα, δεν ξέρουν ότι η νύχτα είναι για ύπνο και η μέρα είναι για να είμαστε ξύπνιοι. Στην ηλικία των τριών έως έξι μηνών και σε ορισμένες περιπτώσεις νωρίτερα, αρχίζει ο ημερήσιος ύπνος να γίνεται λίγο πιο σύντομος και ο βραδινός ύπνος περισσότερος. Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε το μωρό σας ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ελπίδα ότι θα κοιμάται περισσότερο τη νύχτα, καθώς αυτό θα το καταστήσει ένα πολύ κουρασμένο, ευερέθιστο μωρό και σεις θα είστε ένας αγχωμένος γονιός.
Ξεκινήστε να μαθαίνετε στο μωρό σας τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας:
- Χρησιμοποιείτε διαφορετικά ρούχα την ημέρα από τη νύχτα
- Παίζετε, μιλάτε και αλληλεπιδράτε μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Την ημέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος να του μιλάτε και να του τραγουδάτε, ενώ φροντίστε τα βραδινά γεύματα να είναι ήσυχα και ήρεμα
- Διατηρήστε το σπίτι φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας και χαμηλώστε τα φώτα και δημιουργήστε ένα ήρεμο, χαλαρωτικό περιβάλλον τη νύχτα
- Κάντε θόρυβο κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ησυχία τη νύχτα
Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου
Τα νεογέννητα κοιμούνται για σύντομα διαστήματα και σε τυχαίες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Και συχνά ξυπνούν εύκολα. Τα καλά νέα είναι ότι κατά το 2-3 μήνα αρχίζει να αναπτύσσεται ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου της ημέρας και της νύχτας. Όταν το μωρό είναι μεταξύ 3-6 μηνών θα αρχίσει να εμφανίζει ένα πιο κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Καλό είναι να εφαρμόσετε μια ρουτίνα αμέσως πριν τον ύπνο από την ηλικία των 6-8 εβδομάδων που να περιλαμβάνει μπάνιο, μασάζ, πιτζάμες, βραδινό γεύμα γάλακτος, διάβασμα ιστορίας ή νανούρισμα στο κρεβάτι. Κρατήστε την ίδια ρουτίνα την ίδια ώρα κάθε βράδυ και το μωρό σας θα αρχίσει να αναγνωρίζει ότι είναι ώρα για ύπνο. Προσπαθήστε να αποφύγετε να κουνάτε ή να αγκαλιάζετε το μωρό σας για να κοιμηθεί, καθώς θα το συνηθίσει και θα το αποζητά κάθε φορά που χρειάζεται να κοιμηθεί, είτε τη μέρα είτε τη νύχτα.
Δίνοντας το βραδινό γεύμα γάλακτος εξασφαλίζετε ότι έχει μια γεμάτη κοιλίτσα και έτσι ένα ήσυχο και γαλήνιο ύπνο. Ειδικά αν το θηλάσετε ή του δώσετε ένα βρεφικό γάλα εύπεπτο και ήπιο για το στομαχάκι του.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όλες αυτές οι συμβουλές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν ή υπερισχύουν των συμβουλών που σας δίνει ο παιδίατρος του μωρού σας.