Τι μπορούν τα όνειρα να αλλάξουν: Πόσο χρόνο μας παίρνει να κοιμηθούμε τη νύχτα και πόσο δύσκολο είναι για το σώμα μας να εναλλάσσεται μεταξύ των μη –REM και REM σταδίων ύπνου, που τελικά μπορεί να μας προσφέρει την ίδια ξεκούραση.
Ας δούμε πρώτα τα στάδια του ύπνου:
- Στάδιο 1 έναρξη του ύπνου με διάρκεια 5-10 λεπτά.
- Στάδιο 2 μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, οι μύες χαλαρώνουν, έναρξη ρηχής αναπνοής, μείωση θερμοκρασίας σώματος με διάρκεια 10-25 λεπτά.
- Στάδιο 3 + 4 βαθύς ύπνος (μη -REM), αναγέννηση οργανισμού και έκκριση αυξητικής ορμόνης, διάρκεια 15 λεπτά ο καθένας. Σε αυτά τα στάδια τα όνειρα είναι πιο αχνά, ονειροπολήσεις που κάνουμε ακόμη και όταν είμαστε ξύπνιοι.
- Στάδιο REM (Rapid Eye Movement) γνωστό και ως στάδιο ύπνου γρήγορων κινήσεων των ματιών με διάρκεια περίπου 10 λεπτών. Σε αυτό το στάδιο τα όνειρα είναι πιο έντονα.
Τα στάδια επαναλαμβάνονται 5-6 φορές σε μία νύχτα. Κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά.
Είτε τα θυμόμαστε είτε όχι, τα όνειρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ύπνου. Ο συνολικός χρόνος που βλέπουμε όνειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι από περίπου 2 ώρες. Όνειρα μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου, αν και είναι πιο έντονα και ζωντανά κατά τη διάρκεια της φάσης REM. Εάν έχετε ξυπνήσει ποτέ από ένα χαρούμενο όνειρο και νιώθετε χαλαροί και ξεκούραστοι, ή από ένα πιο τρομακτικό με αίσθημα φόβου, τότε μπορεί να έχετε αναρωτηθεί αν το περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική ποιότητα του ύπνου. Τι συμβαίνει πραγματικά όμως;
Πολύς ή λίγος ύπνος σε REM φάση έχει σημασία; ΝΑΙ, γιατί έχει αρνητικές συνέπειες στη διάθεση, την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, την ικανότητα να συγκεντρώνεσαι και να λαμβάνεις νέες πληροφορίες! Το στρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επεκτείνει τον ύπνο REM πέρα από τα κανονικά επίπεδα. Πολύς ύπνος REM μπορεί στην πραγματικότητα να σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.
- Οι εφιάλτες παραμένουν την επόμενη ημέρα
Τα όνειρα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφιάλτες έχουν επιπτώσεις που διαρκούν ακόμα και αφού ξυπνήσουμε. Το να κοιμηθούμε ξανά μετά από έναν εφιάλτη είναι δύσκολο και αυτές οι τρομακτικές εικόνες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας την επόμενη ημέρα, προκαλώντας ένα ισχυρό «hangover» κακού ονείρου.
- Τα όνειρα δεν αλλάζουν τη δομή ύπνου
Ωστόσο, παρά την επίδραση τους στην ψυχολογία μας, τα ενοχλητικά όνειρα δεν έχουν πάντα σημαντική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσουν απαραίτητα το χρόνο που βρισκόμαστε στα διάφορα στάδια του ύπνου ή το πόσες φορές ξυπνήσαμε.
Τι μπορούν τα όνειρα να αλλάξουν: Πόσο χρόνο μας παίρνει να κοιμηθούμε τη νύχτα και πόσο δύσκολο είναι για το σώμα μας να εναλλάσσεται μεταξύ των μη –REM και REM σταδίων ύπνου, που τελικά μπορεί να μας προσφέρει την ίδια ξεκούραση.
- Καλός ύπνος σημαίνει χαρούμενα όνειρα;
Η σχέση μεταξύ ποιότητας ονείρου και ποιότητας ύπνου θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το αιώνιο δίλλημα ‘’Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα’’, δηλαδή κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιο έρχεται πρώτο. Έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που κοιμούνται καλά, συνήθως, χαρακτηρίζουν τα όνειρά τους πιο ευχάριστα και χαρούμενα. Από την άλλη, αυτοί που υποφέρουν από αϋπνίες, τείνουν να έχουν λιγότερα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με τα όνειρά τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να μην είναι σαφές αν ένα χαρούμενο ή τρομακτικό όνειρο σημαίνει ότι έχουμε καλύτερο ή χειρότερο ύπνο.
- Τα όνειρα αντανακλούν την πραγματικότητα
Το περιεχόμενο των ονείρων συχνά σχετίζεται με τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Εάν έχουμε περιορισμένο άγχος και νιώθουμε ικανοποίηση από καθημερινή μας ζωή, μπορεί να έχουμε περισσότερα χαρούμενα όνειρα. Αντιθέτως, το έντονο άγχος και η κατάθλιψη, μπορεί να προκαλούν δυσάρεστα όνειρα με αρνητική επίδραση και στην ποιότητα του ύπνου τη νύχτα.
Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρά μας άμεσα, μπορούμε να εστιάσουμε στο να βελτιώσουμε τις συνθήκες της καθημερινότητάς μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ονείρων σας – και ίσως και του ύπνου τη νύχτα.