Για να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει πρώτα αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:
- Απώλεια βάρους.
- Αποφυγή αλκοόλ κοντά στις ώρες του ύπνου.
- Θεραπεία της ρινικής συμφόρησης.
- Αποφυγή στέρησης ύπνου.
- Αποφυγή ύπνου σε ανάσκελη θέση.
Για το ροχαλητό που συνοδεύεται από υπνική άπνοια, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:
Στοματικές συσκευές
Οι συσκευές στοματικής οδοντοστοιχίας είναι οδοντοτεχνικές και βοηθούν στην προώθηση της θέσης της γνάθου, της γλώσσας και της μαλακής υπερώας. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται η δίοδος του αέρα ανοιχτή. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή από το στόμα, θα συνεργαστείτε με ειδικό οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα βελτιστοποιήσει την τοποθέτηση και τη θέση της συσκευής. Θα συνεργαστείτε επίσης, με τον ειδικό για τον ύπνο, για να βεβαιωθείτε ότι η στοματική συσκευή λειτουργεί όπως προβλέπεται. Οδοντιατρικές επισκέψεις μπορεί να είναι απαραίτητες τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες το πρώτο έτος, και στη συνέχεια τουλάχιστον ετησίως, για να ελέγχετε την εφαρμογή και να αξιολογείτε την στοματική υγεία σας. Υπερβολική παραγωγή σάλιου, ξηροστομία, πόνος των γνάθων και δυσφορία στο προσώπο είναι πιθανές παρενέργειες από τη χρήση αυτών των συσκευών.
Συνεχής θετική πίεση αεραγωγού (CPAP)
Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας πάνω από τη μύτη ή το στόμα σας στη διάρκεια του ύπνου. Η μάσκα κατευθύνει πεπιεσμένο αέρα από μία μικρή αντλία, τοποθετημένη στο κομοδίνο, στον αεραγωγό σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτός ο αεραγωγός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συσκευή CPAP εξαλείφει το ροχαλητό και χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία του ροχαλητού όταν συνδέεται με υπνική άπνοια. Παρόλο που η συσκευή CPAP είναι η πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της υπνικής άπνοιας, οι περισσότεροι ασθενείς δεν συμμορώνονται στη χρήσή της. Αυτό γιατί, την βρίσκουν άβολη ή έχουν πρόβλημα να προσαρμοστούν στο θόρυβο ή την αίσθηση του μηχανήματος.
Συσκευές αρνητικής πίεσης
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι συσκευές αρνητικής πίεσης δημιουργούν αρνητική πίεση μέσα στην στοματική κοιλότητα. Το απαλό κενό τραβά τη γλώσσα προς το πάνω μέρος του ουρανού και τραβάει το μαλακό ουρανίσκο προς τα εμπρός. Με τη σταθεροποίηση της γλώσσας και των μαλακών ιστών σε μια εμπρόσθια θέση, η βατότητα του ανώτερου αεραγωγού μπορεί να διατηρηθεί. Έτσι, παρέχεται απεριόριστη αναπνοή και συνεχή ύπνο.
Άνω χειρουργική αεραγωγού
Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που επιδιώκουν να ανοίξουν τον άνω αεραγωγό και να αποτρέψουν σημαντική στένωση κατά τον ύπνο μέσω μιας ποικιλίας τεχνικών. Η αποτελεσματικότητα αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων ποικίλλει και η ανταπόκριση μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί