Ο ύπνος δεν είναι σε καμία περίπτωση μια κατάσταση αδράνειας. Αντιθέτως! Πέρα από τη μεταφορά από το ένα στάδιο ύπνου στο άλλο, ο εγκέφαλός μας είναι ξύπνιος και εκτελεί αρκετές λειτουργίες απαραίτητες για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές.
Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί με αυξημένη συγκέντρωση
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να πούμε πως οι νευρώνες που χρησιμοποιούμε όλη τη μέρα κάνουν ανασυγκρότηση ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη μέρα. Mε αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά, να αντιλαμβανόμαστε περισσότερο τα πράγματα γύρω μας, να απαντάμε πιο γρήγορα και να αποφεύγουμε τα λάθη.
Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό μας να έχει καλύτερη μνήμη και δημιουργικότητα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο εγκέφαλός μας μπορεί και επεξεργάζεται και να μαθαίνει περίπλοκες πληροφορίες ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Μας βοηθά επίσης, στην ικανότητα ανάκλησης με ακρίβεια και ταχύτητα πρόσφατων πληροφοριών και γνώσεων.
Ο ύπνος βοηθά να έχουμε καλύτερη διάθεση
Ο ποιοτικός ύπνος βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων και στην αντιμετώπιση του άγχους. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται επαρκώς έχουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και ενσυναίσθηση.
Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό μας να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες
Μελέτες έχουν δείξει πως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο χώρος μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων στην πραγματικότητα διευρύνεται, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να σαρώσει τα επιβλαβή μόρια που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να απομακρύνει όλες τις τοξίνες. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως απομακρύνει και όλες τις επιβλαβείς ουσίες που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό μας να ρυθμίσει την όρεξή μας
Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου ωθεί τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει περισσότερη γκρελίνη, την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε πείνα. Ταυτόχρονα, ο πολύ λίγος ύπνος κάνει τον εγκέφαλό μας να αντλεί λιγότερη λεπτίνη, την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου τείνουν να λαμβάνουν 300 θερμίδες παραπάνω την ημέρα σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται επαρκώς. Και όλοι γνωρίζουμε, πως η αύξηση βάρους συνεπάγεται με διαταραχές στον ύπνο, όπως η άπνοια ύπνου, αλλά και ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2.